Natječaj za oblikovanje i postav spomenika Miljenku Smoji Na Matejuški u Splitu

| 2009. | natječaj

koncept

Skulptura je smještena na jugoistočnom dijelu maloga mola jedinog starog autohtonog ambijenta koji na ovom prostoru nije doživio suvremeno preoblikovanje. Na taj način izbjegnuta je opasnost prezasićenosti već uređenog dijela Matejuške te prisvojen „prirodni“ mikroambijent koji odiše starom patinom i duhom mjesta – prostora u kojem je i iz kojega Smoje stvarao.
Popratna oprema skulpture zamišljena je diskretno u funkciji naglašavanja samog spomenika - na način da mu ne konkurira. U podnom popločenju u neposrednoj blizini lika Smoje predviđena je ploča istog materijala kao i skulptura koja sadrži osnovne informacije o samom spomeniku.
Rasvjeta je dvojaka – iz mora usmjerenim snopom prema samoj skulpturi i podna led – rasvjeta u neposrednoj blizini skulpture. Njenim umjerenim intenzitetom postiže se ambijentalnost, ali ne i prevelika reprezentativnost.
Lik Miljenka Smoje zamišljen je na lokaciji izmještenoj od gradske vreve, na molu uz more kako opušteno lovi ribu na svom omiljenom mjestu na Matejuški. Okrenut je od grada, pogleda usmjerenog u daljinu u potrazi za odmakom od svakodnevnice prepušten meditativnoj tišini šuma mora. U društvu je „svoga kumpanja“ psa Šarka koji okrenut u drugu stranu dočekuje slučajne prolaznike.
Skulptura je svakodnevna i nepretenciozna, bez političkog angažmana i nepotrebne sugestivnosti. Pokazuje Smoju samo čovjekom, onakvim kakav je doista bio - skroman i jednostavan. Onaj koji cijeni život i male stvari.
Skulptura je od bronce crvenkaste patine koja pomalo podsjeća na ruzinavu površinu okolnih kolona za privez brodica.
Sastoji se od dva dijela: lika Smoje i psa Šarka. Figura Smoje tek nešto je veća od prirodne veličine i smještena neposredno uz rub mola dovoljno udaljena da omogući sagledavanje spomenika sa svih strana.