Obiteljska vila br. 15

| 2012. | projekt

koncept


Dubrovnik ima dugu tradiciju ladanjske arhitekture. Izvan gradskih zidina poznate dubrovačke obitelji gradile su ljetnikovce s velikim vrtovima i bazenima, gdje su se održavale zabave za političare, umjetnike, obitelj i prijatelje. U ovom projektu željeli smo oživiti ovu tradiciji u suvremenom duhu. Upotrebom tradicionalnih materijala poput drveta, kamena, keramike, reinterpretirali smo prostor vrta, atrija, bazena, prostor za okupljanje i odmor na suvremeni način.
U sklopu oblikovanja poštujemo brdoviti teren, gdje s terasastim oblikovanjem kuću utiskujemo u parcelu te ostvarujemo funkcionalno odvajanje dnevnog i spavaćeg dijela kuće, te ujedno osiguravamo vizure prema Starom gradu, moru i otocima iz svih dijelova kuće. Mimikrijskim povezivanjem parcele i kuće ne narušava se vizura iz Grada prema kući.
Unatoč tome što će se kuća koristiti uglavnom u ljetnim mjesecima, dodavanjem sadržaja poput kina, saune i jacuzzija omogućuje se i korištenje tokom cijele godine.
Veličina i oblikovanje kuće definirani su urbanističkim planom uređenja, kojim je dozvoljena gradnja podruma i jedne nadzemne etaže(2x180m2), tako da je trebalo pažljivo osmisliti program kuće.