Restoran Calebotta

| 2015. | realizacija

koncept

Bistro Calebotta nalazi se u samoj jezgri Trogira, u neposrednoj blizini trogirske katedrale.
Prostor definiran dugom povijesti, od gradnje do danas, u prizemnoj etaži udomljavao je različite funkcije, te je sada prvi puta korišten kao ugostiteljstvo. Uvođenje uslužno-ugostiteljske namjene, sa sofisticiranom kuhinjom, je bio veliki izazov u smislu projektiranja i oblikovanja instalacijskih rješenja.
Sama građevina sagrađena nakon 1. svjetskog rata, u prizemlju se nalazilo prvo gradsko kino, dok su ostale dvije etaže bile, i do danas ostale, stambeni prostor. Kroz godine namjena prizemlja se mijenjala, tako da je nakon kina, dugi niz godina prostor bio glavna gradska ljekarna.
2013. godine pristupilo se izradi projekta, a 2015. je bistro otvoren.
Specifičnost ovog lokala je vezana na činjenicu da je ovo jedan od rijetkih prostora u Trogiru koji je uspio sačuvati unutarnje dvorište s vrtom u kojem su od izgradnje kuće uzgajani agrumi i brojno aromatično bilje.
Prema sugestijama Konzervatorskog odjela u Trogiru pristupilo se projektu kako interijera lokala, tako i oblikovanju vrta, koji je projektiran kao dvorišna terasa a la carte restorana.
Bistro Calebotta sastoji se od 3 cjeline:
- terasa prema ulici i trgu,
- unutrašnji prostor bistroa i
- vrta s vanjskim šankom i terasom.
Najveća pažnja je posvećena interijeru i vrtu. Bilo je bitno da se kroz oblikovanje, korištenje materijala, ambijentalne rasvjete, inventara, ostvari poveznica između dva različita ambijenta. Trogir kao turistička destinacija, najveći broj posjetitelja ostvaruje u ljetnom periodu, tako da se u oblikovanju interijera pristupilo na način da se otvaranjem staklenih stijena prema trgu osigura povezanost unutrašnjeg i vanjskog prostora.
Intervencija u interijeru je minimalna jer zatečene kvalitete prostora poput visokog stropa, kamenih zidova, velikih otvora prema trgu i skulpturalnih greda, definirale su akcente koje je potrebno prezentirati, te u njima organizirati šank i prostor za usluživanje gostiju. Sadržaji poput kuhinje i sanitarija, nalaze se obodno u odnosu na centralni prostor. Materijali i boje korišteni u interijeru su prirodni, tako da uz kamen dominira drvo, staklo i eternitna obloga, kao suvremena interpretacija kamena.
U oblikovanju vrta bilo je važno maksimalno sačuvat postojeću vegetaciju i duh dvorišta. Glavna komunikacija iz koje se kreće u prostor za posluživanje gostiju, prekrivena je drvenog pergolom po kojoj puze penjačicama. Popločenje je ostvareno opekama, koje su sastavni dio tradicionalnog oblikovanja poda u trogirskim vrtovima. Uz zatečene postojeće vrtne kućice koje su preuređenje u radni prostor zaposlenika i grubu pripremu hrane, u dvorištu se nalazi vanjski šank koji je oblikovan u na isti način kao unutarnji šank.