Muzej Narona Vid Metković

| 2001. | natječaj

koncept


Vremenski, statusni, geografski, i svaki drugi raskorak između Narone u doba antike i danas, vidljiv je već na prilazu Vidu.
Cijeli niz arheoloških lokaliteta govori o važnosti ovog područja u povijesti, a danas u nadrealnim pejzažima.
Današnji Vid svojim izgledom ne iskazuje ambiciju za reprezentativnim javnim prostorima, brigu za graditeljsko nasljeđe, ali se nadamo da će Muzej dati Vidu taj poticaj za razvoj i vratiti dio antičkog sjaja prezentirajući Naronu in situ i respektirajući pejzaž i mjerilo mjesta.
Tu će svakako doći do izrazaja da je mjerilo antičke Narone bilo znatno drukčije i to ne treba zanijekati.

Predlažemo da se uspostavi pješački obilazak do danas arheološki otkrivenih, istraženih i prezentiranih dijelova lokaliteta kao što su ponajprije uključeni registrirani pojedinačni spomenici kao crkva Sv. Vida, antički bedemi, Erešova kula te starokršćanske bazilike u predjelu Erešove bare kao postaja ovog specifičnog arheološkog parka.
Očuvani nizovi ruralnih zgrada iz 18. st. treba revitalizirati i namjenom uključiti u funkciju “muzeja in situ” kao restauratorske radionice, workshop dostupan struci, ali i turistima, atraktivan smještaj, ugostiteljstvo, trgovine, izložbene prostore...
Pješački obilazak počinje i završava na forumu koji nalazi svoje proširenje na obali Norina kojia se aktivira kao šetalište.
Kako bi se omogućio kvalitetniji doživljaj i potpunija informacija o pojedinom arheološkom nalazištu ili objektu uz svaki pojedini lokalitet treba postaviti jedinstveno oblikovan plakat sa svim podacima, nacrtima, idealnim rekonstrukcijama...